Göta kanal

Posted by Hanna Danielsson on juni 29, 2017
Göta rike

Har man gjort sin historia rätt i skolan så vet man att Sverige består av tre olika landsdelar varav en av dem är Götaland, även kallad Göta rike. Härigenom löper en lång kanal på hela 190,5 kilometer som heter Göta kanal.

Göta kanal är mest känd genom filmerna med samma namn som visats på tv men har en historia som sträcker sig ända sedan Hans Brask lade fram idén redan 1525 då han föreslog att man skulle binda samman Vänern och Vättern med en kanal och därigenom få direkt förbindelse mellan Kattegatt och Östersjön. Detta var mest för att slippa tullen i Öresund och det tyska handelsmonopolförbundet Hansan.

Göta kanal skapades sedan av Baltzar von Platens som 1810 fick tillstånd för att påbörja byggandet av kanalen och i maj togs sedan de första spadtaget. Denna kanal kallas ibland för Sveriges blå band och startar vid Sjötorp, som ligger vid den östra stranden på Vänern, och rinner ut vid Slätbaken i Östergötland.

Här finns 58 stycken slussar att ta sig igenom efter vägen och det kallas på grund av detta lite skämtsamt för skilsmässodiket då det lätt uppstår diskussioner vid slussningarna. Göta kanal har blivit ett uppskattat resmål och många är de som väljer att cykla längst kanalen på sin semester. Ta ett par dagar vid kanalen och fortsätt sedan söderut. Kombinera resan med andra resmål som Götaland har att bjuda på.

Här finns allt från stora fotbollsevenemang till Liseberg så det är lätt att hitta något som passar alla.