Småland

Småland är ett fantastiskt landskap med mycket kultur och mycket vackert att se. Här tänker man genast på den stora utvandringen till det stora landet i väster och här finns också det berömda Glasriket.

De största städerna i Småland är Jönköping, Växjö, Kalmar, Västervik och Värnamo. Vi vill särskilt tipsa om ett besök till Växjö som är en stad som har mycket att erbjuda. Här finner man bland annat det intressanta museet Utvandrarnas hus och här kan man också besöka Glasriket och se hur glasblåsningen går till. Växjö har också ett av Sveriges största äventyrsbad vid namn Aqua Mera. När du besöker Aqua Mera skall du passa på att prova ett exotiskt Romerskt bad. Det är en upplevelse lite utöver det vanliga.

Växjö

Utvandringen under 1800-talet var omfattande i Sverige och det var i synnerhet de fattiga småländska bönderna som ville prova sin lycka i Amerika som de hört så mycket berättas om. Resorna över till landet i väster var strapatsrika och det har vi alla läst om i Wilhelm Mobergs fyra böcker om utvandringen med resan över haven och den första tiden i Amerika. Detta kan man lära sig mer om i Utvandrarnas hus i Växjö. Detta är ett mycket intressant museum och det hittar du på Vilhelm Mobergs gata 4 i Växjö. Det är Kulturparken Småland som har hand om utställningarna i Utvandrarnas hus och du hittar information om öppettider och utställningar här.

En mycket stor turistmagnet i Växjö är Glasriket. Här har de stora glasblåsarna och glastillverkarna samlats i ett rike där man kan få se hur glastillverkning går till. Man kan också köpa glasprodukter direkt från några av de största glastillverkarna i Sverige som till exempel Kosta Boda och Orrefors. Du kan läsa mer om Glasriket i denna lilla miniguide över Växjö.

Hotell i Växjö

När du besöker Växjö vill du bo centralt i ett trevligt hotell. Vi kan tipsa om en bra hotellbokningssida som är tydlig och enkel att sortera hotellen i. Du kan klicka här för att komma till hotellväxjö.se. På denna sida finns möjlighet att enkelt se vilka hotell som har lediga rum just den tid du vill tillbringa i Växjö. Det kan vara en bra idé att boka sitt hotell i Växjö för att sedan göra små dagsutflykter i Småland och upptäcka landskapet.