Skåne

Skåne är det sydligaste landskapet i Göta Rike och här finns verkligen mycket att uppleva. Man kan tycka att Skåne är ett platt jordbruksområde med enbart stora fält kring gårdarna på slätten. Om man besöker Skåne kommer man att upptäcka att bilden är något skev. Det område som mest liknar den gängse bilden av Skåne är Söderslätt.

I Skåne hittar vi de stora städerna Malmö, Helsingborg och Lund. Alla dessa har mycket att erbjuda turisterna. I Malmö besöker vi gärna det fantastiska hyreshuset Turning Torso och till Helsingborg åker man gärna på sommaren för att bada vid Sveriges kanske härligaste havsbad. Vid Helsingborg ligger också det vackra Sofiero Slott med sin underbara slottsträdgård. Vid besöket i Lund skall man besöka Lunds Domkyrka. De två stora spirorna på domkyrkan ser man överallt i Lund och ner i kryptan kan man se den förstenade jätten Finn.

Denna vackra bild på Lunds Domkyrka är tagen av Allie_Caulfield. Berättelsen om Jätten Finn är mycket spännande och handlar i stora drag om att jätten slog vad med prästen i samband med att domkyrkan skulle byggas. Finn förlorade vadet och förstenades.

Österlen

Det område i Skåne som kanske mest är omskrivet och besjunget är Österlen. Österlen har ett mycket vackert landskap och det finns många fina fiskebyar efter kusten. Här har många konstnärer, författare och kompositörer bosatt sig under åren och Österlen är mest känt för sin vackra natur och sitt underbara ljus. Här ligger orterna Ystad, Simrishamn och Kivik som alla är kända genom litteraturen. Vi känner till Kiviks marknad genom Fritiof Nilsson Piratens böcker och Ystad är idag känt som kommissarie Wallanders hemtrakter i Henning Mankells deckare.

I Österlen hittar man också den medeltida borgen Glimmingehus och en annan stor sevärdhet i området är Ales Stenar.