Fotboll i Göta rike

Posted by Hanna Danielsson on april 18, 2013
Göta rike

Älskar du fotboll? Då kan du hitta många bra fotbollsspelare i Göta Rike! Här hittar du anrika klubbar som Halmstad BK, Malmö FF och Helsingborgs IF.När våren kommer och Allsvenskan drar igång är det som att man föds på nytt. Det är ju så klart lite tråkigt att elitserien i Ishockey går mot sitt slut, men nya drabbningar startar och då på en grön gräsmatta. Nuförtiden kan allsvenskan starta tidigare på grund av att många klubbar håller sig med arenor med konstgräs. Det finns faktiskt en del lag som har svårare att spela på riktigt gräs. De har blivit för vana att spela på konstmaterial.Lagen i Göta rikeVi har redan nämnt Malmö FF som naturligtvis har hemmaarena i Malmö, Helsingborgs IF i Helsingborg, IFK Göteborg i Göteborg och Halmstad BK i Halmstad. Där är det lätt att förstå till vilken stad i Göta Rike de hör. Däremot är det kanske lite svårare att förstå var BK  Häcken och Östers IF hör hemma. Östers IF bildades redan år 1930 och laget hör hemma i Växjö. BK Häcken kom till tio år senare och de hör hemma i Göteborg. Förutom de stora lagen som oftast spelar i Allsvenskan finns många andra bra lag i vårt rike även om de inte alltid kvalar in i den högsta ligan.

Malmö FF

Malmö Fotbollförening bildades 1910 av bland andra Werner Mårtensson och Fritz Landgren.1925 inleddes en ny era då den färgstarke Eric Persson kom till klubben. Eric hade många nya idéer och blev inte alltid populär i alla läger: 1934 anmäldes Malmö FF av IFK Malmö för att ha överträtt amatörreglerna, vilket medförde att de blev nedflyttade till div 2. En händelse som fick Eric att för alltid förakta IFK.Men de var snart tillbaka och 1944 togs det första SM-guldet, följt av ytterligare fyra inom tio år.Stora namn som förknippas med Malmö FF är under den här tiden Calle Palmér, Erik Nilsson och Kjell Rosén. På 60-talet inleds en ny framgångsera, samtidigt som en av Sveriges störste genom tiderna, Bosse Larsson, debuterar. 1973 chockar Eric Persson på nytt fotbollssverige, då han tar in 26-årige Bob Houghton som tränare. Bobs systematiska och defensiva fotboll fick mycket kritik, men tog, som det enda svenska laget någonsin, Malmö FF till Europacupfinal 1979, Några år senare tog Bobs vän Roy Hodgson över och han fortsatte rada upp titlar under 1980-talet med spelare som Roger LJung, Stefan Schwarz, Martin Dahlin och Jonas Thern – de spelare som sedan blev en del av stommen i det legendariska landslag som tog brons i fotbolls-VM 1994.Sedan kom en svacka i slutet av 90-talet när det omöjliga hände: Malmö FF åkte ur allsvenskan. Men när allt såg mörkt ut fanns redan framtiden där, med den kaxige och karismatiske junioren Zlatan Ibrahimovic. Med den blivande superstjärnan i laget tog Malmö FF 2004 sitt 15:e SM-guld.Malmö FF har sina toppar och dalar, men är ständigt med i toppen av svensk fotboll: klubben leder idag Allsvenska maratontabellen.

Mer fotboll

Naturligtvis följer vi våra hemmalag och som goda supportrar följer vi med lagen på deras bortamatcher. Det är så härligt att hoppa in i bussen och ge sig iväg till nya arenor. Favoritlagen behöver sina supporters för att få extra energi. Den riktige fotbollsälskaren drömmer också om att resa till London, Milano, Paris eller Barcelona för att se fotboll i världsklass. Det är faktiskt lätt ordnat idag. GO Sport Travel anordnar mycket prisvärda och välarrangerade resor till de stora matcherna. Om du vill se ”El Classico” i Madrid eller Barcelona kan du enkelt boka ett resepaket med flyg, hotell och biljetter till matchen på Go sports hemsida under fliken fotbollsresor. Vi kan starkt rekommendera denna researrangör. Om du har andra sportintressen finns många olika sportresor att välja mellan. Här finns biljetter och reser till Formel 1, friidrott och Rugby också. Men, vi satsar på fotboll och det är inte bara de vanliga ligamatcherna man kan resa och se. På Go Sport Travel finns möjligheter att köpa biljetter till landskamper och VM-matcher. Så om din spelare från ditt favoritlag i Göta rike har blivit uttagen till landslaget kan det vara en upplevelse lite utöver det vanliga att följa med till en landskamp någonstans i Europa.