Anders ”Limpan” Limpár

Posted by Hanna Danielsson on juli 21, 2015
Göta rike

Anders ”Limpan” Limpár är en utav våra mest framgångsrika svenska fotbollsspelare genom tiderna, med diverse ligatitlar som cupmästerskap under bältet, samt det åtråvärda bronset från VM-94. Han har dessutom medverkat i svts programsatsning Mästarnas mästare, där han knep en andraplats efter Ingmar Stenmark.Det var ett tag sen nu som den gamla ÖIS räven och senare Arsenal fotbollsspelaren Anders ”Limpan” Limpár stod i ropet. Anders, som är född i Stockholm och Solna 1965, flyttade ganska omgående efter åren som junior till den dåvarande svenska mästarklubben Örgryte IS, innan det begav sig för spel ute i Europa. Efter sin tid i ÖIS blev det först en tur till Schweiz och fotbollsklubben BSC Young Boys, med den svenske tränaren Tord Grip. Därefter begav sig skutan till den italienska klubben US Cremonese i Serie A, innan en landslagsplats förmodligen var det som gjorde att Arsenal slutligen fick upp intresset för svensken.

Arsenal tiden

Flytten till Arsenal kom att bli en god affär för Limpár. I klubben blev han bland annat andre svensk någonsin att säkra ligatiteln och skriva in sig i historieböckerna som Premier League-mästare. Med sina 11:a mål under samma säsong, en otrolig bedrift i ett lag med en rad andra stjärnspelare som skulle producera, blev Anders Limpár tilldelad Guldbollen, ett pris som han än idag håller varmt om hjärtat.Tråkigt nog satte senare en skada stopp for Limpárs framfart tillsammans med de andra rödklädda Arsenal spelarna. 1994 tackade han för sig och tog sitt pick och pack med sig till Everton FC, som blev början på lite av ett kringflackande mellan olika klubbar under kommande säsonger.

Landslaget

I den svenska landslagströjan blev den största bedriften det brons som vanns av VM-laget 94. Limpár var dock långt ifrån ordinarie och spelade faktiskt enbart i den avslutande bronsmatchen, något som säkerligen i efterhand måste kännas viktigt, för att känna sig delaktig till bronset.

Mästarnas mästare

Utav alla de säsonger som gått, av tv-programmet Mästarnas mästare, var förmodligen den säsong där Limpár medverkade en utav de allra tuffaste. Anders tog sig ända till finalen där han tyvärr fick se sig besegrad av den gamla, men vältränade utförsåkningslegenden Ingemar Stenmark. Ingemar stod orubblig som en klippa i tävlingsmomenten och säkrade därmed sin plats i historieböckerna, ännu en gång.

Nutid

Idag finner vi Limpan som assisterande tränare hemma på svensk mark i staden han bor, Sollentuna. Arbetet i Sollentuna FK har betytt en ny rutin och vardag, samt en fortsatt kärlek till den sport som alltid funnits som en röd tråd, i Anders Limpárs liv.